Ki ne emlékezne a Budapest Parádéra? Irány Transzból a Trenszbe!

Ugyan sajnos a magyar partykultúrából szinte teljesen kikopott az ezredforduló után a trance zenei műfaj, de attól még ugyanúgy tuDJuk szeretni 🙂 Hallgasd meg a több, mint 1 órás szettem melyben a kedvenceimet pörgetem!

 

“A trance a 90-es évek elején kialakult elektonikus zenei műfaj. Szülőhelyének Frankfurt tekinthető. Szerteágazó, és állandóan változó műfaj, melynek számos ágazata van.”

Ha ez nem segítene, a nagyobb nevekből talán felismered:

Armin Van Buuren, Tiesto, Ferry Corsten
Hazánkban: Sterbinszky, Szeifert, Spigiboy…

A neves előadók által is játszott stílus aztán nemzetközi szinten is visszaszorult, azonban a fentebb említett DJ-k, a stílus képviselői töretlenül haladtak előre. A stílus folyamatosan alakul és itthon is találkozni már vele néha napján, de legalább havonta egy rendezvényen. Hazánkban leginkább a nagy, többezres trance rendezvények látogatottak, de ennél gyakoribbak a pár száz fős kis estek, ahová a műfaj külföldi képviselőit hívják. Markus Schulz, Tiesto, Armin van Buuren, Andy Moor, Ronski Speed, Rank 1, Airwave, Jonas Steur és rajtuk kívül több neves előadó fellépett már hazánkban az utóbbi években. A magyar médiában is nehéz utat találni a stílusnak, leginkább az erre a stílusra szakosodott internetes rádiók foglalkoznak vele.

A stílus elengedhetetlen kiegészítőivé váltak a rendkívül jellegzetes, kimondottan trance stílusra épülő utcai parádék, mely közül a leghíresebb a Berlin Love Parade, mely már a kilencenes évek elejétől jelen volt. Hazánkban 2000-ben rendezték meg először ennek magyarországi változatát, a Budapest Parádét, mely a Széchenyi Lánchídtól egészen a Hősök teréig hömpölygött végig az Andrássy úton, jelemzően az iskolai nyári szünet utolsó hétvégéjén. A Parádék legkedveltebb kamionjainak a stlíust képviselő legjelentősebb budapesti diszkók, vagyis az E-klub, a Bank Dancehall, és az Újvár Klub kamionjai számítottak. Az évek során a dj-k egységes stílusa egyre inkább felhígult, fokozatosan megjelentek más zenei irányzatokat, továbbá külöböző társadalmi és etnikai csoportokat képviselő kamionok is. Az utolsó utcán zajló Budapest Parádét 2006-ban rendezték, az ezt követő 2007-es rendezvény már zárt körű, belépőt igénylő esemény volt, mely a korábbi Parádébónuszokhoz hasonlóan zajlott le a SYMA csarnokban. A Budapest Parádé falak közé szorulását sokan az irdatlan mennyiségű szemét rendkívül költséges feltakarításával magyarázzák, más nézetek szerint viszont a Parádé eredetét képező Club Trance stílus háttérbe szorulása volt az ok.
Ez utóbbit valódi tényként kell kezelnünk, a Club Trance a 2000-es évek közepéig élte fénykorát, többek közt mert egyre megszaporodtak a támadások a rivális stílusok, főképp az RNB, a rap hangzást. Napjainkban sajnálatos módon egyre kevesebb DJ pörgeti a főként 140 BPM-mel lüktető zenéket, ráadásul megjelent a korábbit már csak nyomokban idéző, 130 BPM-nél ritkán gyorsabb electro, mely a statisztikák szerint jóval kisebb közönséget vonz, mint a valódi Club Trance. képviselői részéről, másrészt a média is (ismeretlen okokból) ez utóbbi zenei irányzatokat kezdte el ontani, egyre inkább kiszorítva a
A Club Trance stílus hazánkban is jól ismert külföldi képviselői például CJ Stone, Lasgo, Milk Inc, Sash!, Dj Quicksilver, Paffendorf, Pulsedriver, Master Blaster, Sylver, illetve a Groove Coverage, magyar előadók közül a legismertebbek: Náksi vs Brunner (jelenleg Stereo Palma), Dj. Szeifert, Dj Dred, Peat Jr & Fernando, továbbá Josh feat Jutta.

☆☆☆

Következő mixemben traszba esünk és több, mint 1 órában a fellegek felé repülünk
Ha tetszik az ehhez készített mixem, nyugodtan töltsd le telefonodra, itt!
Nyaralj velünk, a Partyőrség csapatával! 🙂 www.partyorseg.com

Szerintem megér két Megosztást is, de neked csak 1-et kell nyomnod én viszont Duplán Köszönöm! 😉

MC/Radio Spot: Grinbox Studio I RTL Klub  I P-Földi Betti (Debrecen Rádió)

Tuesday, Delerium, Hunger Games, Adele, This girl, Ed Sheeran, Bon Jovi
Tracklist!

FREE DOWNLOAD

podcast2Ha tetszik csatlakozz podcast csatornámra itt, hogy ne maraDJ le az újdonságokról.
Ok, de mi az a podcast?
Facebook oldalamon keresztül pedig letölthető a teljes változat.

– Ezek azok a dalok, amitől azt hiszed, még nyár van
– Deep House mixek
– Modern Retró zenék
– Magyar Élő MixvideókTracklist:
Arisen Flame – Gladius (Original Mix)
Roger Shah Presents Sunlounger – Found (Original Club Mix)
Dash Berlin – Waiting
Filo & Peri Feat Audrey Gallagher – This Night (Alex M.O.R.P.H. Remix)
The Quest – C-Sharp (Original Mix)
DJ Tiesto – Adagio For Strings (James Dymond 2015 Rework)
Armin van Buuren – Going Wrong With Dj Shah & Chris Jones (Sean Tyas Remix)
Armin van Buuren vs. Tiesto – Yet Another Suburban Train (Armin Bootleg)
Opera Trance Feat Emma Shapplin – Spente La Stelle (Vocal Club Mix)
Tiesto vs John Christian- Love Comes Flight 643 (PARAX Mashhouse)
Laidback Luke feat. Jonathan Mendelsohn – Till Tonight (Ferry Corsten Fix)
Jerome Isma-Ae – Hold That Sucker Down (Jerome Isma-Ae’s 10 Year Anniversary Mix)
Reflekt feat. Delline Bass – Need To Feel Loved (Adam K & Soha Vocal Mix)
Armin Van Buuren – The Sound Of Goodbye Simon Shaker Remix